Serviceanmälan

Detta gäller dig som hyr ut i andrahand nu eller planerar att hyra ut i andrahand. 1 oktober gäller nya skärpta regler för uthyrning i andrahand och byten. Man måste också vara folkbokförd på den adress man har sin dygnsvila.

04 sep, 2019

Från och med 1 oktober 2019 gäller ny lagstiftning mot handel med hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning med mera. Syftet är att skapa en rättvisare bostadshyresmarknad med fler förstahandskontrakt och tryggare boendevillkor. Från och med 1 oktober måste man vara folkbokförd där man tillbringar sin dygnsvila. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.

Vi på Bror Johansson & Co har arbetat aktivt med frågan i flera år och tycker att de nya reglerna är mycket bra. En hyresrätt är till för den som har behov av en bostad. Den skall inte vara en inkomstkälla för den som har ett förstahandskontrakt. Har du inte behov av din hyresrätt så skall den sägas upp för att någon med behov skall få möjlighet att hyra den. Vi hoppas att de nya reglerna ger en god effekt och att de som idag betalar ockerhyra för andrahandskontrakt eller rum slipper detta i framtiden. Kristina Björling, vd.

Läs mer här: Faktablad 

Uppdaterat 20/11: Faktablad