Serviceanmälan

Energimyndigheten – ”Varje kWh räknas” – tillsammans – Vad gör vi och vad kan du bidra med?

05 okt, 2022

”Varje kilowattimme räknas”  Energimyndigheten kampanj 2022

”Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet. Rekommendationerna är enkla, men effektiva.” -Energimyndigheten.

 

Hyresgäster och Bror Johansson & Co – Tillsammans!

Tillsammans med våra hyresgäster vill vi på Bror Johansson & Co bidra till minskad energianvändning och ökad produktion av Biogas. Vi har sedan många år en långsiktig plan för hur vi följer upp energianvändning varje månad. Som hyresgäst känner du säkert igen att vi kontaktar/informerar dig då och då av olika anledningar, tex vattenförbrukningskontroll, ventilationskontroll, fönsterkontroll osv. Vi har avslutade, pågående  och inplanerade energiprojekt. Flera av våra fastigheter har genomgått stora energiprojekt, men vi är inte färdiga med alla fastigheter. Ett pågående arbete där vi känner att våra hyresgäster bidrar med tillträden. Tack.

Information kommer i höst/vinter att komma på olika sätt. Energimyndigheten skriver i sin kampanj att  ”Varje kWh räknas”. Här vill vi hjälpa till och  informera dig kortfattat om hur du kan spara energi på ditt egna elavtal och hur du kan hjälpa till att spara på energi som påverkar hela samhället. Störst energiförbrukning (kWh) i fastigheten går åt till värme och varmvatten. Sänker du temperaturen i lägenheten med 1 grad sparas 5 % energi. Du gör det genom att vrida på termostaten. Vi kommer informera om det och mycket annat.

Vi håller koll på kommunikation/information, styrsystem, driftcentraler, fläktar, klimatskal mm.

Du som hyresgäst kan hjälpa till med att:

 • använda termostater på element så att du får lagom varmt. 
 • vädra bara en kort stund om det är kallare ute än inne.
 • lämna inte lägenheten eller trapphus med ett öppet fönster.
 • duscha, diska samt tvätta och torka med sunt förnuft.   
 • frosta av frysen
 • fyll kylen med tex vattenflaskor om du har lite saker i den, då behålls kylan bättre när dörren öppnas och stängs.
 • byt ut glödlampor till LED-lampor,
 • stäng eventuell golvvärme/handdukstork när de inte behövs.

Vi på Bror Johansson & Co investerar i energilösningar kontinuerligt. Vi var också tidigt ute med källsortering i återvinningsrum, redan på 80-talet. Nu vill vi tillsammans med våra hyresgäster bil superduktiga på att samla in ”biobränsle” dvs ”matavfall”. Vi vill också vara med och bidra genom att spara på kWh (el, värme och varmvatten).

Fundera på: 

 • Har jag satt termostaten på elementen på 1:an eller frostläge (snöflingan) när jag vädrar?
 • Har jag över 20-21grader i lägenheten?
 • Sänker jag temperaturen lite om jag reser bort? 
 • Duschar jag lagom länge?
 • Är torkrummet på fastän tvätten är torr?
 • Finns det ett energisnålare program att använda på tvätt och torktumlare hemma eller i gemensam tvättstuga?
 • Frostat av frysen?
 • Har jag fyllt kylen bra, så kall luft inte rinner ut när kylen öppnas?
 • Har jag golvvärme på?
 • Har jag en papperspåse (matavfall) för biogas som jag använder?
 • Fler saker jag kan bidra med?

Snart hörs vi igen om saker du och vi kan göra för att tillsammans bidra ”varje kWh räknas”. Vi vill göra detta smart och tillsammans med våra hyresgäster. Det är inte meningen att någon skall frysa, alla skall trivas! Vi skall tänka till, bidra och det skall märkas!

En sak till, glöm inte informera andra som vistas i din lägenhet. Gärna genom att be dem läsa detta inlägg:)

Läs mer här: Varje kilowattimme (kWh) räknas (energimyndigheten.se)

Med vänlig hälsning

Bror Johansson & Co 

Kristina Björling, vd